Bargel Bulcsú

Szakmai blog

Első Lépések - Miért Pont Octopress?

| Hozzászólások

Újra blogolásra adtam a fejem, korábban már írtam pár bejegyzést a saját készítésű blogomon, remélem ezt is megtöltöm idővel. Az a felület mindent tudott, amit egy ilyen publikálásra szánt felületnek tudnia kell. Mivel a tárhelyszolgáltatás nem bizonyult a legjobbnak, az egész elveszett. Lemondtam az oldalról a szolgáltatás hibáiból kifolyólag ért kellemetlenségek miatt, többet nem játszom ilyet. No, de akkor folytatásképpen leírom miért is választottam az Octopress-t.

Választás

  • Folytassam a saját blogmotorom barkácsolását és bízzam magam egy bizonytalan ingyenes tárhelyre, amíg nincs fizetős? Inkább most kihagyom.
  • Használjak Blogger-t, Tumblr-t, Wordpress.com-ot? Sosem szerettem az ilyen szolgáltatásokat. Biztos egyszerű, de nem ad teljeskörű szabadságot. Nem.
  • Feltelepítsek egy WordPress-t? Megint ott a tárhely probléma, nem.

Szóval a választásom ezért esett az OctoPress-re, amit a [Dev] Folyam.info által ismertem meg.

Első találkozás

Ez a terület számomra teljesen ismeretlen volt, de tetszik az az elképzelés, hogy statikus tartalmat generáljunk. A közzététel pillanatától már a statikus html fájlokat töltik le a látogatók. Gyorsan utána is olvastam, és kisebb akadályok legyűrése után sikeresen telepítettem a Ruby on Rails keretrendszert az Ubuntu 13.04 operációs rendszerrel telepített gépemen. Ekkor már bőven használható volt a saját blogom, amit PHP nyelven ütöttem össze és MySQL adatbázishoz kötöttem, így nem is foglalkoztam az OctoPress-szel tovább, de erős nyomot hagyott bennem. Úgy éreztem, ezt nekem még használnom KELL!

Választás

Nos, most itt vagyunk. Több lehetőség állt előttem, mint például a legenerált statikus tartalmat felszinkronizálom RSync-kel egy szerverre SSH kapcsolaton keresztül (itt megint csak hanyagolni szerettem volna az ingyenes tárhelyeket, a röhejes sub-domain-ekről ne is beszéljünk), vagy publikálhatom Github pages-re, Heroku-ra. A lehetőségek keresése után úgy döntöttem, hogy a Heroku rendszerét fogom használni, mivel a Github frissítési szokásai az agyamra mentek.

Egyetlen hátrány számomra az volt, hogy a publikálás csak saját gépről történhet. Ezt a problémát gyorsan át is hidaltam a Cloud9 felhőszolgáltatás használatával. Itt szerkeszthetem a fájljokat, rendelkezem terminállal, szóval a publikáláshoz innentől csak egy böngészőre van szükségem, ez volt a célom.

Céljaim a bloggal

Olyan bejegyzések írása, amivel segíthetek másokon. Szeretném tudásomat átadni a látogatóknak, mivel én is sokat tanultam másoktól ilyen formában.

Hozzászólások