Bargel Bulcsú

Szakmai blog

OpenSUSE 13.1 Telepítése Ubuntu 13.10 Után

| Hozzászólások

Ubuntu 13.10-ről jöttem, változásra vágytam, openSUSE 13.1 mellett döntöttem. Sokat gondolkodtam azon, hogy mire váltsak, mert kezdett bosszantani az eddig jól működő és végre hivatalosan is támogatott grafikus chip, ami már nem úgy szolgál ki Ubuntu 13.10 alatt, mint korábbi, 13.04-es verziószámmal ellátott Ubuntun. Egy dolog bosszantott az elején: a WiFi telepítéskor él, beállítva, de telepítés után nincs kapcsolat. Azt hittem nem telepített drivert, de csak be kellett kapcsolni, NetworkManager-ben, újra is kellett konfigurálni. Ettől az apróságtól eltekintve csak pozitívan csalódtam a rendszerben…

Arról, hogy milyen az élet KDE felületen Unity után, majd kicsit később. Elsőre szokatlan, vagyis sokadjára is. Nem használtam pár óránál tovább korábban.

1. Frissítések telepítése

Itt egy csöppet megvakartam a fejem. Eddig deb csomagokkal dolgoztam, most viszont várnak rám az rpm társaik.

Első lépésként törölnöm kellett egy tárolót a listából, mert minden egyes alkalommal zaklatott érte. Ez nem máshova mutatott, mint a telepítő lemezre, ami egy pendrive volt.

1
zypper lr -d

Megismerkedtem a tárolók listájával és a -d-vel részletes információt kaptam annak közvetlen eléréséhez. Egyenesen a hordozható egységre mutatott. Ki is vettem a listából:

1
sudo zypper rr openSUSE-13.1-1.10

Nos, a frissítések:

1
2
bulcsu@bulcsu-laptop:~> sudo zypper ref
bulcsu@bulcsu-laptop:~> sudo zypper up

2. NTFS partíciók automatikus csatolása

Nos, itt is ellenőrzöm, hogy már telepített csomag az ntfs-3g, vagy sem. (Halkan megjegyezve, nekem már most jobban tetszik a zypper csomagkezelő.)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
bulcsu@bulcsu-laptop:~> zypper se ntfs-3g
Loading repository data...
Reading installed packages...

S | Name       | Summary                    | Type  
--+------------------+------------------------------------------------+--------
 | libntfs-3g-devel | NTFS Support in Userspace -- Development Files | package
i | libntfs-3g84   | NTFS Support in Userspace -- Library      | package
i | ntfs-3g     | NTFS Support in Userspace           | package

Miután meggyőződtem, hogy telepítve van (bal oldalon jelzi az i), nincs más dolgom, mint a szokásos beállításaimat beírni az fstab állományba.

1
bulcsu@bulcsu-laptop:~> kdesu kwrite /etc/fstab

(Nincs teleszemetelve az fstab! El se hiszem!)

3. Biztonság

Ahogy elleneztem az esztelen Java telepítést az Ubuntus sorok között, itt telepítve találtam az openJDK-t. Most is tartom magam ehhez és már a frissítéskor szembetűnt, hogy ott bizony egy java is akad a listán. (Ekkor még úgy éreztem magam, mint aki elsőnek megy óvodába. Minden idegen.)

Törlés helyett le is cseréltem az Oracle féle JRE-re, mivel szükségem lesz rá a közeljövőben. (Egyébként az openJDK törlése kicsit aggasztó volt, mert az 1.7 törlése az 1.5 telepítésével járt és ugyanígy visszafele. Ennek most nincs időm utána nézni…)

Telepítéskor szembetűnő, egyben roppant szimpatikus, hogy a tűzfal be van kapcsolva, az SSH kikapcsolva és portja tiltva. A tűzfal (iptables) egyébként rendelkezik alapértelmezetten egy SuSEfirewall2 elnevezésű GUI alkalmazással. Szimpatikusan sokat tud és beépített alkalmazás.

4. Energiagazdálkodás

Szokásos képernyőhalványítás és kikapcsolás beállítása, jelszót kérjen.

5. Sebességnövelés

Ennek érdekében egyszerűen csak lekapcsoltam az automatikusan induló csilli-villit és levettem az animációkat. Végre nincs csiga lassú Unity és Ubuntu szoftverközpont, a gépezet hasít.

Végezetül…

Ez a bejegyzés végképp csak arról szól, hogy indultam el az új rendszeren, közel sem ismerem még, csak a Linux részét. Nagyon pozítivan kezdek viszonyulni az RPM csomagokhoz és a Zypper csomagkezelőhöz. Eszméletlen, zseniális. (Annak ellenére, hogy a Chrome nem szereti a One-click install megoldást.)

Továbbiakban nem is térnék ki semmi másra, mert a rendszer belakása most nekem is feladat lesz. Később összeírom a tapasztalataimat. Addig is szívesen fogadok minden jó tanácsot, akár a rendszerhez, akár a KDE környezethez.

Hozzászólások